Polen resan 2014
En resa och en upplevelse som jag alltid kommer minnas. Resan var intressant och det är en resa jag tycker alla borde åka på. I och med att vi reste med buss umgicks alla med varandra mer än halva dygnet nästan varje dag. Vi lärde känna varandra bättre, vi såg varandra i olika lägen och på olika sorters humör, vi var helt enkelt tvungna att stå ut med varandra under resan. Vi sov på många olika hotell och även på ett hostell. Hotellen var i bra skick men hostellet var däremot inget vidare. Nätterna på hostellet var i och för sig bra eftersom då inser man verkligen hur bra man har det hemma.

Besöket till förintelselägren var ett bevis på att världen är orättvis. Först när man såg skylten "ARBEIT MACHT FREI" kändes det verkligt. Det som man så många gånger tidigare har sett på film och nu stod man själv plötsligt där. Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera, men finns det egentligen något rätt sätt att reagera på i liknande situationer? När vi såg hår, skor, barnskor och kläder av judiska människor som hade sparats var det en massa känslor inom mig.
Birkenau väckte mera känslor inom mig, det var så stort och guiden sa att lägret hade varit dubbelt så stort, helt sjukt. När vi såg hur judarna hade varit tvungna att sova var det hemskt, det är ofattbart att de kunde behandla judarna på det sättet de gjorde. Under tiden vi var där var det varmt och solen sken ibland. Det var riktigt svårt att föreställa sig allt det som har hänt där. Jag kände mig nästan känslolös då jag inte reagerade starkare än jag gjorde, så var det även flera som
kände.

Under resan körde vi genom många länder, vi såg många fina vyer och besökte fina städer. Under ett dygn var vi i tre huvudstäder, Lettlands huvudstad Riga, Estlands huvudstad Tallin och Finlands huvudstad. Dagen före hade vi varit i Polens huvudstad Warszawa. Den staden var stor och hade många fina byggnader, så var det även i Krakow. Shoppingen överlag i Polen var billig, men det var inte många dagar vi hade timmar över för fritid och shopping och de dagar vi fick shoppa var det oftast ett fåtal timmar. Vi besökte även saltgruvan i Wieliczka, i Krakow besökte vi Wavel slottet och judekvarteret Kazimierz. Andra städer vi också stannade och övernattade i var Pärnu och Bialystok. Allt nytt man ser väcker ju någon känsla inom en, så det var en resa full med upplevelser, känslor, tankar och
funderingar för min del.

Lite mera tid hade behövts för att få känna sig lite mindre stressad, men överlag så tyckte jag att vi klarade av resan på bästa sätt. Jag fick lära mig att spela Pidro (även andra lärde sig det under resan), vi var fast i trafikstockningar, Polens polis kände för att stanna oss och sen ge oss böter, vi höll humöret uppe, vi masserade varandra, sov, diskuterade och gjorde det bästa av alla situationer.

Den här resan var ett minne för livet och jag ångrar inte att jag följde med på den.

Pamela Wargh

Hösten 2005 inledde Pedersöre gymnasium ett samarbete med Dietrich-Bonhoeffer-Gymnasium i Weinheim, Tyskland.

Samarbetet startades för att eleverna i PG skulle få en möjlighet att använda sina kunskaper i tyska i praktiken och samtidigt lära känna jämnåriga i Tyskland.

Utbytet har hittills skett på våren under våra elevers andra år i PG.

Samarbetet innebär dels att eleverna under skolåret arbetar i grupper med ett tema som behandlar någon del av vår kultur eller närmiljö och dels att de har e-mail-kontakt med elever i Weinheim.

Under våren besöker Pedersöre-eleverna Weinheim under en vecka och får också ett svarsbesök från sina vänner. Under besöket i Weinheim deltar vi i en del lektioner, lyssnar på de tyska elevernas presentationer, gör en rundvandring i staden och besöker även andra tyska städer. Eleverna bor i vänfamiljer och får sedan ta emot sin vän i sin egen familj när de tyska eleverna besöker Finland.

Världens största och ledande partikelfysiklaboratorium finns i CERN i Schweiz (och delvis i Frankrike – en underjordisk tunnel). Utbildningsstyrelsen har under ett antal år varit både pådrivare och sponsor för finländska gymnasier för att studerande skall delta i studieresor till denna anläggning och samtidigt besöka bl.a. FN:s och Röda Korsets kontor i Schweiz.

Läs mer...

Är du intresserad av att skriva, av samhället och människorna i våra nordiska länder? Då har du möjlighet att åka som nordenkorrespondent för att närvara på Nordiska rådets session i en nordisk huvudstad. Ett unikt tillfälle att få vistas i "maktens korridorer" och lära känna ungdomar från hela Norden. Vi skriver artiklar som publiceras i lokaltidningen och på Föreningen Nordens hemsida. 

Röster från tidigare nordenkorrespondenter:

"Intensivt men lärorikt!"

"Roligt att få norska och danska kompisar!"

 

Go to top